söndag 15 maj 2011

Gluten- och laktosfri efterrättskaka


Fick uppdrag att fixa en gluten- och laktosfri efterrätts kaka till min mosters fest. Laktosfritt är ju enkelt eftersom jag alltid bakar laktosfritt till min sambo. Glutenfritt har jag inte testat på så många gånger, men det gick bra!


 Ingredienser:

50 g smör eller margarin
1 dl vatten
2 ägg
2 dl socker
3 dl glutenfri mjölmix
2 tsk bakpulver

- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smörj och mjöla en bakform som rymmer ca 1½ liter med lite glutenfri mjölmix.
- Smält smöret eller margarinet och tillsätt vattnet. Ge blandningen ett uppkok.
- Vispa ägg och socker vitt och poröst.
- Blanda ner mjölmix och bakpulver. Häll sist ner vätskan och rör varsamt samman till en slät smet. 

- Bred ut smeten jämnt i bakformen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Prova med en provsticka som ska vara torr då kakan är färdiggräddad.
- Låt den nygräddade kakan svalna en kort stund i bakformen innan den stjälpes upp att kallna


Gjorde en smörkräm och garnerade tårtan med, ovanpå de lite kokos! 
 
125 g rumstemp. smör
1 1/2 dl florsocker
2 äggulor
1 tsk vaniljsocker


Blanda ihop allt, gärna med en elvisp för att få en slät kräm.  



Så här smarrig såg efterrätts buffén ut :)

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...