torsdag 2 februari 2012

Toastbröd

Bjuder på ett recept på en av favoriterna här hemma! :) 


4 bröd
1200 g vetemjöl
30 g honung
3 st äggulor
50 g jäst
6 dl mjölk
100 g smör
24 g salt

25 g smör till formarna
1 ägg till penslingen 
salt eller ev vallmofrö

1. Väg upp mjölet i en degbunke tillsammans med honung och äggula. Lös upp jästen i mjölken och häll den över mjölblandningen.
2. Knåda degen på lägsta hastighet i 5 minuter. Tillsätt det mjuka smöret i omgångar. Knåda vidare i 10 minuter, till sätt saltet och knåda degen riktigt seg och elastisk.
3. Lägg degen på ett mjölat arbetsbord, dela degen i 4 delar och lägg delarna i välsmorda folieformar à 2 liter.
4. Ställ in formarna i den avstängda ugnen och låt jäsa till dubbel storlek i ca 60 minuter. Spruta in lite vatten då och då så degen håller sig fuktig.
 5. Sätt ugnen på 230 grader och pensla bröden med ägg och strö ev över vallmofrö.Baka bröden i ca 35 minuter med fallande värme, sänkt till 190 grader efter 5 minuter.
6. Ta ut formarna ur ugnen och stjälp genast upp bröden. Sätt in bröden, utan formar, på plåten i ytterligare 5 minuter för att få en skorpa runtomkring. Låt svalna på galler.

 Detta bröd är perfekt att baka när man har tid och sen lägga i frysen!

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...